Arbeidsdeskundig onderzoek

Als uw werknemer arbeidsongeschikt raakt dient u maximaal 104 weken het loon door te betalen. Maar in die periode moet u er alles aan doen om uw werknemer weer terug te brengen in het arbeidsproces. In 1e instantie in zijn eigen werk maar als dat niet lukt in delen van zijn eigen werk, in aangepast werk of in ander werk dat u creeert of beschikbaar heeft. En deze terugkeer in werk moet ook nog eens blijvend kunnen zijn.

Lukt dat allemaal niet dan dient u uw werknemer te begeleiden naar ander werk bij een andere werkgever en dat uiterlijk als de werknemer 1 jaar arbeidsongeschikt is.

Maar een deugdelijk onderzoek moet aantonen voor UWV maar ook voor uzelf en uw werknemer dat u alle mogelijkheden heeft onderzocht. En aantonen is wat anders dan het alleen vaststellen of roepen. Dit betrouwbaar vaststellen is ook nodig voor een eventueel later ontslag van uw werknemer en ook voor zijn bereidheid om gemotiveerd te zoeken naar ander werk.

U kunt dat natuurlijk allemaal zelf proberen te doen. In dat geval adviseer ik u zeker mijn handboek aan te schaffen. Maar dan moet u toch afwachten of het UWV uw inspanningen voldoende vindt als het tot een WIA aanvraag komt. Want als het UWV uw inspanningen onvoldoende vindt, dan krijgt u een loonsanctie van het UWV en die kan u maximaal 1 jaar extra loondoorbetaling kosten!

Daarom is het veel verstandiger een arbeidsdeskundige in te schakelen voor dit onderzoek. De arbeidsdeskundge weet wat de eisen binnen de wetgeving zijn en kan u en uw werknemer adviseren wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.